week-3-digestief-en-lekkers-bij-de-koffie

Chocoladetruffels


De belangrijkste soorten koffiebonen zijn Arabica- en Robusta koffiebonen. De eerste komen oorspronkelijk uit het Ethiopisch massief, en waaierde van daaruit uit over de Arabische wereld. Tegenwoordig komt Arabicakoffie voornamelijk uit Brazilië en Colombia. De smaak is mild en aromatisch. De Robusta koffieboon, die van oorsprong uit het gebied rond de evenaar in Afrika komt, is goedkoper en bitterder. De meeste filterkoffie combineert de twee smaken. Voor espresso zijn speciale bonen nodig. De echte liefhebber vriest ze in, zodat ze altijd vers zijn.

125 g pure chocolade ● 100 g lange vingers, verkruimeld ● 30 g bruine suiker ● 30 g slagroom ● cacaopoeder


  1. Smelt de chocolade ‘au bain-marie’.
  2. Meng de lange vingers, suiker en slagroom door de gesmolten chocolade en laat iets afkoelen (niet hard laten worden).
  3. Roer het mengsel nog eens luchtig door en laat het ± 1 uur opstijven in de koelkast.
  4. Kneed balletjes van het mengsel en rol ze door de cacaopoeder. Bewaar de truffels in de koelkast maar serveer ze op kamertemperatuur.


In plaats van truffels kunt u de gasten ook verschillende soorten chocola presenteren.

Over het effect van chocolade wordt veel beweerd. Het bevat allerlei stoffen die effect hebben op de hersenen, zoals serotonine. U moet echter wel enkele kilo’s eten voordat dat effect in werking treedt. Bewezen is in ieder geval dat chocola eten gunstig is voor de bloedvaten en de bloeddruk. Het zou de kans op overlijden door hart- en vaatziekten zelfs met de helft verminderen. Ach, ieder excuus is goed genoeg om van een chocoladetruffel te genieten…


Helaas, deze website is alleen te bekijken met javascript en u heeft javascript niet geactiveerd.

Voor meer informatie:
javascript activeren